Recept: Fyllt fårhus

Här är ett gammalt, tradiionellt recept från min farmors farmor. Lämpligt för alla smaker, även om GI-värdet säkert är lite högt.

1. Sätt ugnen på 230 grader.

2. Smörj en plätt på marken, bred försiktigt på grus. Toppa med några stockar i kors.

3. Lägg sedan, för omväxlings skull, inte plåten underst utan lägg den ovanpå, på detta vis.

Fårhus

4. Res försiktigt kanterna runt om. Dra inte på för tjockt, kom ihåg att det ska bli en frasig men ändå tålig yta.

Fårhus

5. Se till att kanterna blir jämna, annars är risken att de blir brunbrända och tråkiga.

Fårhus

6. Fortsätt runt om. Om ni använder spik i rätten, kom ihåg att plocka upp överblivit material så det inte fastnar i munnen eller fötterna.

Fårhus

7. Sådär, klart att grädda. Tillslut med "dörr" där fyllningen slutligen kan stoppas in.

Fårhus

8. Sätt i termometer så ni håller koll på graderna. Har du ingen termometer går det bra med en planka, se bilden.

Fårhus

9. Håll koll på anrättningen. Som du ser på bilden nedan börjar den redan lite röd i kanterna. Då är det snart klart.

Fårhus

10. Fyll gärna med tre vilda tackor och några lamm, då blir det riktigt smarrigt!

När du är klar rekommenderas varm dusch, hett kaffe och några Voltaren mot muskelvärken.

Avnjutes sedan stillsamt.