Resan till Helsingfors

Jaha ja. Då var det sportlov 2005 och vi skulle iväg till Helsingfors.

Här ses Nina och Fredrik vänta på tåget vid Bålsta station.

... fast det verkade först inte komma något tåg.

Efter diverse turer kom vi dock fram till Silja lines terminal. Här ses Fredrik vänta vid incheckningen. Han envisades först med att han skulle resa "Commodore Class". Nina fattade snabbt hur det förhöll sig och ses till vänster checka in bland pöbeln.

Efter incheckning var det "suckarnas bro" som gällde. Här kommer två matroser med avsikt att äntra skeppet.

Här har vi fått vår (mycket fina) hytt. Freddan testar.

Freddan testar även besättningens pris-skåp. Det har spelats fotboll.

Å vips, så var vi i Helsingfors. Här är Nina och Fredrik utanför gamla, kända Ålandsbanken. Vi hade egentligen inga ärenden dit. Vi råkade bara hoppa av spårvagnen just där.

Det var 17 grader kallt och mycket hög luftfuktighet, men vi måste ju i alla fall gå på sightseeing-runda. Här detaljer på den mycket pampiga järnvägsstationen.

Å så måste man såklart hedra den gamle generalen Mannerheim med ett besök. Han satt där på sin häst framför riksdagshuset i den stränga kylan.

Jag vet inte om vi egentligen var så hungriga eller om vi bara ville in och värma oss. Vi drog i alla fall in på MacDonald's. Där kunde man ingen svenska alls.

Å så var vi på Stockmans, där man talar mycket bra svenska. Efter stora ansträngningar hittade vi ingenting att köpa. I ren desperation köpte vi på oss ett grimskaft till hästarna. "Vi måste ju ha något med oss hem."

Vi gick en runda tillbaka till båten. Förbi Svenska teatern och ner mot hamnen. Vi var tvungna att stanna till i en tobaksaffär och värma oss. Där skrev vi några vykort medan händerna tinade upp.

Tillbaka på båten var det en liten utvald skara som skulle få besöka kommandobryggan. Vår guide gick igenom alla funktioner och reglage för en mycket intresserad publik.

Guiden syns i röd kavaj. Freddan studerar den TV-skärm radarbilder, rutter etc. visas.

Utsikten var inte alls dum. Här ses en liten trevlig sommarkåk, som tillhör Helsingfors seglarsällskap.

Här är ett annat litet trevligt objekt mitt i farleden. Vi bestämde oss för att inte bjuda.

Sedan var det visning av alla säkerhetsdetaljer ombord. "Alla får plats i livbåtarna", sa guiden. Vi tänkte bara på hur kallt det skulle vara.

Lite mer bilder från bryggvingen. Här är domkyrkan och en liten färja som kämpar genom isen. Det var ett sånt där kyligt dis i luften.

Freddan tog över hela fartyget. Här sitter han vid rodret, som egentligen är den där lilla joy-sticken. De andra märker inte att han redan lagt ut från kaj.

Efter allt promenerande och arbetande ombord var vi trötta och intog raskt våra kojer.

Å så vips var vi hemma igen. Notera vem som bär vad - Nina kånkar på alla påsar med godis, Freddan bär på sin bok.

Det var tur att Bengt förbarmade sig över oss och kom och hämtade oss med bil.