Nyheter från Ekots RSS-kanal

Hurtigrutten stoppar alla kryssningar
Nu stoppar rederiet Hurtigruten alla sina kryssningar. Det efter coronautbrottet, ombord på fartyget MS Roald Amundsen.

Trump ger sex veckor till Tiktok-utredning
President Trump ger Microsoft sex veckor att utreda om Tiktok är ett säkerhetshot mot USA.

Serbien får kritik för utredning av journalister
Den serbiska regeringen får internationell kritik för utredningar mot medier och människorättsorganisationer.

Kräver tydligare riktlinjer för kulturevenemang
På Piteå havsbad var man tvungen att ställa in lördagens middagsbjudning som tidigare kunnat hållas men nu blivit olagligt på grund att en känd artist var bokad att uppträda. Polisen tolkade därmed tillställningen som en offentlig sammankomst.

Massflykt från fängelse i samband med IS-attack
I Jalalabad i Afghanistan rymde mer än 75 fångar i samband med att terrorrörelsen IS attackerade ett fängelse i staden.

Polisen om dödsskjutna 12-åringen: flera vittnen på plats
Det finns fortfarande ingen som har gripits för skjutningen av den 12-åriga flicka, som sköts vid en bensinmack i Botkyrka natten till söndagen. Nu fokuserar polisen på att ta reda på varför ett antal personer befann sig på platsen vid skjutningen.

Gripanden sprider rädsla bland journalister i Zimbabwe
Sedan mars i år har 10 journalister gripits i landet, enligt organisationen Reportrar utan gränser.

Färre sommargäster ansöker om hemtjänst i år
Flera kommuner i landet har fått in färre ansökningar om hemtjänst vid semesterboende, än tidigare år. Det här har märkts i kommuner i Skåne, Blekinge, Bohuslän och Halland.

Vykort och stödlinje hjälper pandemins ensamma
Till stöd för alla isolerade har Röda Korset inrättat en stödtelefon där samtalen bara blir längre och Vykortshjälpen lättar upp livet för många.

Krav på att Wirecard granskas också i Österrike
De i Tyskland bedrägerianklagade ledarna för det kollapsade bolaget Wirecard är från Österrike, där de uppges ha nära band till ledande politiker.

Två företag utreds efter omfattande oljeläckage
Både Scania i Södertälje och Hitachi ABB Power Grids i Ludvika utreds av åklagare efter att stora mängder olja läckt ut från företagens anläggningar.

Hurtigruten kan ha brutit mot reglerna – besättningen borde ha testats
I Norge säger motsvarigheten till socialstyrelsen att rederiet Hurtigruten kan ha brutit mot landets corona-regler.

Ökat intresse för privatjet
Privatflyget har på senare tid sett ett ökat intresse både från nya kundgrupper och fått fler bokningar gällande specialbeställda transporter.

Trängd Trump skärper tonen mot Biden
Det är tre månader kvar till det amerikanska presidentvalet. Demokraternas kandidat, Joe Biden, leder stadigt över president Trump i opinionsmätningarna och i ett försök till omstart lanserar Trumpkampanjen idag nya attacker mot Biden.

Statliga utbetalningar till tandläkare stoppas
Försäkringskassan har beslutat att säga upp sex tandvårdskliniker från det statliga tandvårdsstödet. I bakgrunden finns misstankar om fusk.

Säkerhetsregler har setts över efter fallskärmsolyckan
I veckan som kommer väntas haverikommissionens slutrapport om fallskärmsolyckan i Umeå förra sommaren då nio personer omkom.

SpaceX-astronauter har landat i havet
På söndagskvällen, svensk tid, landade två amerikanska astronauter i havet utanför Florida i den första rymdkapseln som tillverkats av en privat aktör.

”Mopedbilar kan ge falsk känsla av trygghet”
Efter helgens dödsolycka i Täby norr om Stockholm – där en person omkom när en utryckande polisbil krockade med en mopedbil – varnar nu Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) för att olyckorna med mopedbilar ökar i landet.

”Handlar om makten att få vara den man är”
På söndagen avslutades den för året digitala prideveckan. En vecka som bland annat har sett avslutningen på en serie böcker där personer skriver om hur det är att både ha en funktionsnedsättning och vara hbtq-person.

Utbildningsministern öppnar för anpassad undervisning i höst
Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger att regeringen har öppnat för att skolorna ska kunna anpassa undervisningen för att minska trängseln i kollektivtrafiken. Men huvudansvaret lägger hon hos trafikbolagen.