Nyheter från Ekots RSS-kanal

Ekonomiexperten: De här är förhandsfavoriter
Efter en hel vecka av Nobelpris tillkännages i dag vem som tilldelas Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

Forskare: IS jublar när fångar flyr
Efter Turkiets offensiv i nordöstra Syrien misstänks hundratals IS-fångar ha flytt, och det har lett till hyllningar i IS-propagandakanaler.

Hårda straff för katalanska ledare
Spaniens högsta domstol meddelade i dag domarna mot tolv av de katalanska politiker och aktivister som varit frihetsberövade, sedan den olagliga så kallade självständighetsförklaringen 2017.

Efter knivdådet i Frankrike – fem misstänkta gripna
I Frankrike har polisen gripit fem personer misstänkta för inblandning i knivdådet i polisens högkvarter i Paris för två veckor sedan.

Två män hittade döda i lägenhet
Två män i 30-årsåldern har hittats döda i en lägenhet i Västerås, rapporterar Aftonbladet. Polisen har inlett en förundersökning om mord, enligt uppgifter till tidningen.

Fler svenskar diagnostiseras med bipolär sjukdom
Allt fler svenskar får diagnosen bipolär sjukdom. 2016 handlade det om drygt 26 100 patienter, förra året var siffran nära 32 000, rapporterar SVT Nyheter.

Störningar i tågtrafiken mellan Stockholm och Göteborg
Ett tidigare spårfel i Stenstorp mellan Falköping och Skövde orsakar störningar i tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm på måndagsmorgonen.

Preems planer för utbyggnad omarbetas
Inför miljöprövningen i Mark- och Miljööverdomstolen och senare av regeringen, uppger nu oljekoncernen Preem att raffinaderiutbyggnaden i Lysekil kommer att leda till att koldioxidutsläppen bli 2,2 miljoner ton per år istället för 3,4 miljoner ton.

Polisen Linus familjs dödshotades vid ingripande
Många poliser uppger att deras anhöriga utsätts för hot, våld och trakasserier. Vid en ingripande förra året dödshotades polisen Linus familj.

Anhöriga till poliser utsätts för hot och våld
Nästan var tionde polis uppger att deras yrkesval orsakat att familjemedlemmar utsatts för hot, våld eller trakasserier. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Polisförbundet.

Svårt för Sverige få igenom vapenembargo i EU
Samtidigt som den turkiska offensiven pågår träffas EU:s utrikesministrar i Luxemburg. Sanktioner kommer att diskuteras och Sverige driver på för ett vapenembargo mot Turkiet.

Fler unga är arbetslösa
Arbetslösheten fortsätter att öka och för första gången på sex år har också ungdomsarbetslösheten vänt uppåt, det visar ny statistik från Arbetsförmedlingen.

USA kallar hem alla soldater – kritiken växer på hemmaplan
USA vidgade under söndagen tillbakadragandet från norra Syrien. Samtliga amerikanska soldater kallas nu hem från området, enligt Pentagon som ett svar på att kurderna nu träffat en uppgörelse med Syriens president Assad.

”Vad har vi gjort? Vart ska vi ta vägen?”
En dramatisk helg i norra Syrien med turkiska legosoldater som skjuter bakbundna kurdiska fångar. IS-anhängare som lyckas fly, turkisk beskjutning av en amerikansk bas och igår kväll nyheten att den syriska regimens styrkor är på väg till det kurdkontrollerade området.

Ecuadors regering backar om subventioner
Bränslesubventionerna återinförs och de våldsamma protesterna upphör. Det kom Ecuadors president Lenín Moreno och ledarna för landets ursprungsbefolkning överens om efter en tv-sänd förhandling mellan parterna. Tolv dagars protester, som har lamslagit stora delar av Ecuador, är över.

Stopp i tågtrafiken mellan Malmö-Lund
Återkommande signalfel ger stora trafikstörningar.

Riksdagen: Tjuvar och tafsare ska kunna portas
Trots att en rad remissinstanser inom rättsväsendet avråder så vill en majoritet i riksdagen se ett lagförslag om att personer som stjäl eller trakasserar andra ska kunna stängas ute från butiker, simhallar och bibliotek.

Oväder på väg in över södra Sverige
SMHI har utfärdat en klass 1-varning i Götaland.

Portugal inför skatt på pensioner
Portugal är på väg att införa en skatt för de svenska pensionärer som hittills har kunnat bosätta sig i landet utan att betala skatt på sin privata tjänstepension.

Sju elbolag hamnar på svart lista
Konsumentverkets energimarknadsbyrå varnar kunderna för sju elbolag. Det är första gången den statliga och oberoende konsumentbyrån publicerar en svart lista över de elbolag som fått flest klagomål, rapporterar Dagens industri.