Nyheter från Ekots RSS-kanal

Förslaget till äldre med hemtjänst: Vänta med vaccinering
De nu godkända vaccinerna mot covid-19 är känsliga att transportera och flera regioner vill inte ge vaccinsprutan i hemmen. Sveriges kommuner och regioner föreslår att äldre med hemtjänst, som inte kan ta sig till vårdinrättning, väntar med vaccinering tills Astra Zenecas vaccinkandidat blir godkänt av EU. Ett sådant godkännande väntas i slutet av januari eller i början av februari.

Borgerliga rädda att PPM-fonderna blir för få
Pensionsgruppen diskuterar nu hur premiepensionssystemet ska ändras och borgerliga företrädare är rädda att det ska bli för få fonder. “Jag vill poängtera att en stor valfrihet är väldigt, väldigt viktig”, säger Centerpartiets Solveig Zander. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi betonar att systemet måste vara säkert men att det också behöver finnas valfrihet.

FHM: Blir ingen förtur för yrkesgrupper
Kraven på förtur av vaccin till olika yrkesgrupper avvisas av folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson. Den röriga vaccineringen mot svininfluensa avskräcker, uppger han. “Det är viktigt att först vaccinera människor som är riskutsatta – sen vaccinera så snabbt som möjligt i befolkningen”, säger Carlson i Ekots lördagsintervju.

Ugandas valmyndighet utropar Museveni till vinnare
Ugandas valkommission utropar president Yoweri Museveni till segrare i valet, samtidigt som den främste utmanaren Bobi Wine menar att det förekommit omfattande valfusk. Det är den sjätte raka valsegern för 76-åringen som styrt landet sedan 1986 och många ser som allt mer auktoritär. Många ugandier avstod från att rösta i det våldsomgärdade valet – valdeltagandet landade på 52 procent av de röstberättigade.

Svensk medborgare kan lämnas ut till Kina
Kina har inte garanterat en svensk medborgares säkerhet – och nu avstår Polens HD från att i dagsläget lämna ut honom. Ärendet skickas tillbaka till en lägre instans. Mannen, som offentligt gett sitt stöd till den andliga rörelsen falungong, anklagas för ekonomisk brottslighet i Kina. Affärsmannen efterlystes internationellt och greps under en mellanlandning i Polen.

Salzinger: Laschet känd som lagspelare
Tysklands förbundskansler Angela Merkels parti CDU har valt Armin Laschet till ny ordförande. Laschet är ministerpresident i Tysklands folkrikaste delstat Nordrhein-Westfalen, där han 2017 bröt ett nästan halvsekellångt socialdemokratiskt maktinnehav och tog över styret. Han har profilerat sig som en mittenkandidat som står för kontinuitet i förhållande till förbundskansler Angela Merkels kurs.

Dubbelt så många rymde från sluten ungdomsvård
I fjol skedde 26 rymningar från sluten ungdomsvård, mer än dubbelt så många som under något år sedan 2013. Statens institutionsstyrelse säger till Dagens juridik att man investerar i stängsel, kameror och lås, men också bättre bedömningar, bemötande och utbildning. Totalt finns 68 platser på 6 hem, där personer som var 15-17 år när de begick grova brott tvångsvårdas.

Flera döda i Manaus där syrgasen tagit slut
Corona-läget i nordvästra Brasilien har blivit extremt kritiskt. Vårdsystemet har kollapsat och syrgasen har tagit slut. I delstaten Amazonas huvudstad Manaus tog intensivvårdsplatserna slut för två veckor sen, patienter har flugits till andra delstater och militärflygplan har fått flyga in syrgas från andra delar av landet. I en tv-intervju igår talade presidenten Jair Bolsonaro, som alltid förminskat corona-pandemins allvar, om den extrema situationen i Manaus. Vi har gjort allt vi har kunnat, mer kan vi inte göra, det är livets lag, sa han.

Rusning till gröna aktier skapar oro för bubbla
Både stater och investerare satsar allt mer pengar på omställningen mot ett mer hållbart samhälle och på börsen flockas småspararna kring solenergi, elbilar och miljöteknikbolag. De senaste tre månaderna har antalet aktieägare i vissa av den typen av bolag ökat med flera hundra procent hos Avanza, berättar hållbarhetsansvariga Johanna Kull i veckans Ekonomiekot Extra. Det stora intresset och de ibland extremt snabba aktiekursuppgångarna gör att vissa experter nu börjar varna för en bubbla.

Personer med hemtjänst kan få vänta på vaccin
Personer med hemtjänst som inte kan ta sig till en vårdmottagning, kan i vissa regioner behöva vänta på Astra Zenecas vaccin. Anledningen är att de två nu godkända vaccinen är känsliga att transportera, och regioner gör olika bedömningar om det går att lösa transporter. Både Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket svarar Ekot att det är en fråga för regionerna att hantera.

Kostnad för nya dykningar: 50 miljoner
Den pågående utredningen kring Estonia och de kommande dykningarna vid vraket förväntas totalt kosta 50-55 miljoner kronor, kan Ekot i dag berätta. Gäller bland annat konsulttjänster för tekniken för fjärrstyrda undervattensfarkoster. "Ska man genomföra nån form av dykaktiviteter så krävs det extra pengar för att kunna täcka det", säger Jonas Bäckstrand på haverikommissionen.

Mordmisstankar tonas ner
Uppgifterna om att personer som stormade Kapitolium i Washington DC hade planer på att kidnappa och döda kongressledamöter tonas nu ner. Ansvarig åklagare säger att det hittills inte finns några direkta bevis för planerna, men lägger till att utredningen fortfarande är i ett tidigt skede. Nyhetsbyrån AFP har tidigare rapporterat att det verkligen fanns planer på att kidnappa och döda kongressledamöter

Mexikansk ex-minister frias från knarkanklagelser
En ny konfliktyta har öppnats i relationerna mellan USA och Mexiko, några få dagar före installationen av demokraten Joe Biden i Vita Huset. Åklagare i Mexiko har helt friat den hittills högsta uppsatta mexikanska militären som av USA anklagats för samröre med knarkmaffian. Presidenten Lopez Obradors kommentar var att det nu stod klart att den amerikanska drogmyndigheten hade fabricerat fallet mot generalen Salvador Cienfuegos och att Mexikos väpnade styrkor inte är korrupta.

Sverige får färre doser av Pfizers vaccin nästa vecka
Läkemedelsjätten Pfizer drar tillfälligt ner på leveranserna av sitt vaccin mot covid-19 till Europa, för att ställa om till en högre produktionstakt. För Sverige innebär det att man nästa vecka får betydligt färre doser, enligt vaccinsamordnare Richard Bergström. Idag har ministrarna med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor i Sverige och fem andra länder i ett brev till EU-kommissionen uttryckt ”allvarlig oro” på grund av leveransförseningarna.

Shekarabi backar LO:s krav om sjukförsäkringen
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi menar att regeringen håller med om många av de krav som de ställer på regeringen. Bland annat menar han att man vill göra det möjligt för parterna att förhandla bort karensavdraget men även att man ska förändra sjukförsäkringen så att arbetsförmågan inte prövas mot hela arbetsmarknaden. LO vill också att vissa yrkesgrupper får gå före i prioriteringen men Folkhälsomyndigheten skriver i ett mejl till Ekot att "den vaccinplan och prioriteringsordning som är lagd gäller".

Krav på negativt test för inresa till Storbritannien
Alla som reser till Storbritannien från och med måndag morgon måste kunna uppvisa ett negativt covidtest som inte är äldre än tre dygn och som måste uppvisas redan vid avresa, på till exempel en flygplats. Reglerna införs för att förhindra att nya smittovarianter ska komma in i landet och sen tidigare måste alla inresande till Storbritannien sätta sig i karantän i tio dagar, eller i fem dagar om man på den femte dagen har testat negativt. Undantag görs i stort sett bara för chaufförer som utför godstransporter till Storbritannien.

Förslaget: Ökat skydd till svenskt vatten
Regeringen får runt 100 förslag av Miljömålsberedningen med politiker från alla riksdagspartier. En havsmiljölag ska ålägga varje regering att redovisa hur haven påverkas av all politik. Politisk enighet om att stärka Sveriges marina skydd, säger beredningens ordförande Emma Nohrén: ”30 procent av Sveriges vatten ska skyddas år 2030, varav 10 procent ska vara strikt skydd”.

Viktig seger för brittiska småföretagare
Enligt domen i Högsta Domstolen har företag med rätt form av försäkring rätt till ersättning från sina försäkringsbolag för inkomstfall som uppstått som ett resultat av vårens hårda lockdown i Storbritannien. Försäkringsbolagen vägrade först betala med hänvisning till den unika situationen, företagarna drev frågan rättsligt och fick alltså idag till slut rätt till ersättning. Domen kan komma att ge omkring 370 000 brittiska småföretag välbehövliga stöd för de ekonomiska förluster som pandemin orsakat.

Ukraina står utan vaccin
Medan övriga Europa har inlett vaccineringen mot covid-19 står Ukraina fortfarande utan vaccin. Kontrakt har skrivits med en kinesisk vaccintillverkare om två miljoner doser och i mars väntas ytterligare doser genom projektet covax men det kommer långt ifrån räcka till landets över 40 miljoner invånare. ”Det här riskerar att ytterligare öka dödstalen i landet”, säger Pavlo Kovtoniuk, vid Ekonomihögskolan i Kiev till Ekot.

Oppositionskandidatens hem har tagits över av militär: ”Är livrädd”
Efter gårdagens presidentval i Uganda har det kommit uppgifter om att militär tagit över den oppositionelle presidentkandidaten Bobi Wines hem. SR:s Afrikakorrespondent Richard Myrenberg fick en exklusiv intervju med honom. ”Militär har tagit sig in över mina grindar och är inne här nu, de grep min säkerhetsvakt och misshandlade honom”, säger Bobi Wine.