Nyheter från Ekots RSS-kanal

Efter dådet i Hanau: ”Rasism har ingen framtid här”
I tyska Hanau har det i kväll hållits en minnesstund för offren efter gårdagens misstänkta terrordådet där nio personer dödades och flera skadades.

SMHI varnar: Tre oväder på väg in över Sverige
Tre stora oväder är på väg in över Sverige med uppemot stormbyar tillsammans med fortsatt regn och snö. Det här under slutet på veckan och fram emot tisdagen.

Protester i Mexiko efter uppmärksammat flickmord
I Mexiko växer ilskan över hur kvinnor dödas varje dag av mäns våld. Raseriet nu gäller en sjuårig flicka som förts bort och mördats.

Trumps vän och tidigare rådgivare döms till fängelse
Donald Trumps rådgivare och bundsförvant Roger Stone dömdes i dag till fängelse i tre år och fyra månader. Men nu signalerar president Trump att han kan komma att benåda sin vän.

Stockholms universitet stoppar kurs i rättspsykologi
Stockholms universitet stoppar kursen i rättspsykologi. Orsaken är vittnesmål från studenter om den omstridde psykologiprofessorn Sven Å Christianson.

Maratonförhandlingar att vänta om EU:s budget
I Bryssel har nu EU:s stats- och regeringschefer samlats för det som ser ut att bli ett maratonmöte om EU:s budget de kommande åren. Hur stor plånbok ska EU ha, hur ska pengarna fördelas och vem ska betala?, är de stora frågorna.

Merkel: Rasism är ett gift i det tyska samhället
Efter det misstänkta terrorattentatet i staden Hanau i sydvästra Tyskland på onsdagskvällen talar förbundskansler Angela Merkel om rasism som ett gift i det tyska samhället.

Nya terrorlagen – åklagare tror på effekt
Snart utökas den svenska terrorlagstiftningen så att det blir straffbart att ha vissa former av samröre med en terroristorganisation. Per Lindqvist, chefsåklagare på Riksenheten för säkerhetsmål, som utreder terrorbrott, säger till Ekot att han tror att den nya lagen kommer få effekt.

Rimfrost utökas till Uppsala
Polisens specialinsats mot kriminella – kallad Operation rimfrost – som hitintills varit mest koncentrerad kring Malmö kommer att utökas till Uppsala, Gävleborg och Västmanland med särskilt fokus på Uppsala.

Danske Bank inför negativ sparränta
Danmarks största bank, Danske Bank, kommer nu också införa negativ ränta för privatkunder.

Person åtalas för utbildning till terroristbrott
För första gången åtalas en person för att ha tagit del av utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet.

Iran går till val efter månader av protester
Iran har präglats av protester de senaste månaderna, och på fredag går landet till parlamentsval.

Damberg: ”Viktigt att nya lagar används”
Som Ekot rapporterat pågår fler utredningar i Sverige där personer som rest för att ansluta sig till terrorgruppen IS - och ännu inte kommit tillbalka - misstänks för olika brott kopplade till terrorism. De senaste åren har det skett flera skärpningar av de svenska terrorlagarna – och enligt inrikesminister Mikael Damberg är det viktigt att dom (nya) lagarna kan användas.

Fyra 16-åringar döms för rån
De unga rånarna slog, sparkade och hotade sina offer. Nu dömer Södertörns tingsrätt fyra av åtta 16-åringar för rån och andra brott så som olaga integritetstrång till ungdomsvård.

Coronavirus sprids snabbt i Sydkorea
I Sydkorea uppmanas 2,5 miljoner människor att hålla sig inomhus i staden Daegu för att inte bli smittade av coronaviruset. Smittan har spridits snabbt i staden och landet har fått sitt första dödsfall.

Stora skillnader i hjälpen för prostituerade
Stödet den som säljer sex kan få från sin hemkommun skiljer sig åt beroende på var i landet du bor. Anna Alm-Mårtensson på Länsstyrelsen i Jönköping tycker att att socialtjänsten behöver få ett tydligare uppdrag för att hjälpa personer som befinner sig i prostitution.

Vi blir allt fler i Sverige
Sveriges folkmängd fortsätter att öka, visar Statistiska centralbyråns (SCB) senaste statistik.

M överens med KD och V om arbetskraftsinvandring
Vänsterpartiet har kommit överens med Moderaterna och Kristdemokraterna om att kräva flera ändringar av reglerna för arbetskraftsinvandring. Regeringen uppmanas att ta med kraven i den utredning om arbetskraftsinvandring som nu tillsätts. Men justitie- och migrationsminister Morgan Johansson avvisar kraven i en kommentar på Twitter.

Åström: Sverige förlorar på skattereformen
I dag samlas G20-gruppen i Riyadh i Saudiarabien. Ekots ekonomikommentator Kristian Åström säger i P1-morgon att förslaget om skattereformen som ska diskuteras på mötet kommer att drabba Sverige.

Ännu ett högerextremistiskt dåd skakar Tyskland
Utredningen av skjutningarna i Hanau i sydvästra Tyskland tas nu över av landets federala åklagare, sedan det framkommit uppgifter om att förövaren hade högerextrema motiv. Vid skottlossningar mot två caféer sent igår kväll dödades nio personer och fyra fick livshotande skador.