Nyheter från Ekots RSS-kanal

Hårdare krav ska stoppa ”gangsteradvokater”
Från årsskiftet ställer Advokatsamfundet högre krav på försvarsadvokater som vill företräda klienter misstänkta för grov brottslighet.Advokaten måste ha jobbat med försvar i minst fem år och genomgå en ny utbildning som Advokatsamfundet tagit fram. ”Det här är ett led i att öka förtroendet för advokater”, säger Mia Edwall Insulander, generalsekreterare på Advokatsamfundet.

Tung kritik mot speljätten: ”Svårt att se att de kan stå för det här”
Den svenska speljätten Evolution borde vidta åtgärder efter Ekots avslöjande om att bolagets spel gått att hitta på en mängd illegala kasinosajter i Sydostasien, säger antikorruptionsrevisorn Louise Brown.”Jag har svårt att se att bolaget kan stå för det här”, säger hon till Ekot.Evolution avböjer intervju men säger att inga av sajterna som nämnts är kunder till dem eller till deras kunder.

Leveranser till nödhjäpspiren i Gaza pausas
FN pausar nödhjälp via den flytande pir som USA byggt i Gaza, rapporterar AP. Anledningen är att man ska utreda etiska oklarheter i samband med att Israel genomförde en militär insats i närheten, där fyra gisslan fritogs. Över 270 palestinier dödades i samband med fritagningen. Enligt en talesperson för FN får humanitär nödhjälp inte användas eller uppfattas som att den tar någon sida i en konflikt.

Svenska tonåringar häktade i Danmark – misstänks ha sänts på morduppdrag
Köpenhamnspolisen misstänker att de två, 15 respektive 16 år gamla, fått i uppdrag att utföra ett beställningsmord, riktat mot någon i den danska mc-klubben Comanches i Bröndby, som nyligen etablerat sig även här i Sverige.Attentatet utfördes aldrig och killarna greps i april. De misstänks för mordförsök.Enligt uppgift är de hemmahörande i Västerbotten och Småland och de nekar till brott.

Tobaksjättarna satsar på tobaksfritt snus – riskerar förbud
Det vita tobaksfria snuset sprider sig i världen, och för tobaksjättarna har det blivit en räddningsplanka att satsa på när andelen rökare minskar.”Vi är mindre av ett tobaksföretag och mer av ett nikotinföretag”, säger Philip Morris Internationals finanschef Emmanuel Babeau på en mässa nyligen.Samtidigt utreds det vita snuset i både EU och USA. ”Det riskerar att förbjudas”, konstaterar Emanuel Sidea, tidningens Dagens industris USA-korrespondent, i Ekonomiekot Extra.

Ozempic-priser ifrågasätts – vd ska frågas ut i senaten
Företaget bakom den omdiskuterade fetmamedicinen Ozempics danske VD Lars Jörgensen kommer att frågas ut av senaten i USA, rapporterar Reuters. Jörgensen ska förklara för senaten varför man i USA får betala upp till 15 gånger mer för Ozempic jämfört med Europa. En planerad stämning mot företaget för de höga priserna har sen tidigare ställts in.

Strömmer öppnar för att begränsa föreningsfriheten
Efter att USA terrorlistat nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen öppnar nu justitieminister Gunnar Strömmer för att begränsa föreningsfriheten för kriminella organisationer. Det uppger han för TT och nämner nazistiska, eller andra extrema, sammanslutningar som begår brott.

Ginna Lindberg om terrorstämplingen: En form av ekonomisk sanktion
Amerikanska UD har slagit fast att NMR utgör ett hot mot USA:s och amerikanska medborgares säkerhet. Beskedet innebär en form av ekonomisk sanktion, enligt USA-korrespondent Ginna Lindberg. Alla amerikanska tillgångar blir frysta, de blockas från att används amerikanska finansiella system och kan inte föra in pengar till eller från USA.

NMR terrorklassas av USA: ”Ett hot mot amerikaner”
USA har terrorklassat Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Det amerikanska utrikesdepartementet lade också till NMR:s tre ledare på sin terrorlista.Terrorklassningen innebär att man fryser alla eventuella tillgångar som Nordiska motståndsrörelsen har i USA och att de blockeras från det amerikanska finansiella systemet.Utrikesminister Tobias Billström (M) säger i ett skriftligt uttalande till TT att USA:s beslut kommer att ”analyseras noggrant”.

Ny lag i Kina kan förvärra havskonflikten med Filippinerna
Kina kommer enligt en ny lag hävda sin rätt att gripa personer som landet anser gör intrång i kinesiskt vatten.Gripna personer ska sedan kunna hållas häktade i upp till 60 dagar utan rättegång.Att Kina på det här sättet stärker sina ensidiga anspråk på vatten där filippinska fiskare ofta arbetar ökar risken för konfrontation.

White Pearl-grundaren hoppar av efter Ekots avslöjande
En av grundarna till den svenska it-koncernen White Pearl kommer inte längre att stå till förfogande för en plats i bolagets styrelse. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Bortrövade ukrainska barn läggs ut på rysk adoptionssajt
Nästan 20 000 ukrainska barn uppges ha rövats bort av den ryska ockupationsmakten.Nu har några av dem dykt upp på en rysk adoptionssajt, avslöjar Financial Times.”Fruktansvärt, de förs bort från sin egen identitet och sina familjer”, säger Mikael Ekman, folkrättsjurist på organisationen Civil Rights Defenders.

Stort fredstoppmöte för Ukraina – utan Ryssland och Kina
Under helgen pågår det stora internationella fredstoppmötet om kriget i Ukraina i Schweiz. Runt 80 länder kommer att delta, men inte Ryssland eller Kina.Arrangemanget beskrivs ändå som en framgång för den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj.“Det är ganska anmärkningsvärt att så många länder dyker upp till ett fredstoppmöte där huvudanstiftaren till konflikten inte deltar”, säger Max Bergmann, tidigare amerikansk diplomat som nu jobbar på tankesmedjan CSIS i Washington, till AFP.

Nato ”Trump-säkrar” – tar större ansvar för stöd till Ukraina
Nato ska ta större ansvar för det militära stödet till Ukraina vilket ses som ett steg för att säkra långsiktigt stöd till landet även om Donald Trump skulle vinna det amerikanska valet i höst. Däremot finns det frågetecken kring alliansens försvarsplaner och hur Sverige ska ledas där Gotland kan hamna under annat högkvarter än svenska fastlandet. ”Det återstår vissa detaljer kring utformningen av Östersjön, exakt hur det kommer landa kommer ligga på expertnivå”, säger försvarsminister Pål Jonson.

Ungern bötfälls av EU-domstolen – Orbán starkt kritisk
Ungerns premiärminister Viktor Orbán reagerar starkt över att landet bötfälls för att systematiskt ha satt asylrätten ur spel.EU-domstolen (ECJ) har dömt Ungern att betala ett engångsbelopp på 200 miljoner euro.Orbán anser att domstolens beslut är ”upprörande och oacceptabelt.”

Sydafrika får ny regering – ny era i landets politik
Det dominerande partiet ANC kommer ingå i en koalition med det största oppositionspartiet, plus några mindre partier. Det här är resultatet av två veckor av intensiva förhandlingar efter ANC:s stora bakslag i valet i maj då det bara fick 40 procent av rösterna. Frågan är om regeringen kommer kunna hålla samman då vänsterinriktade ANC måste samarbeta med marknadsliberala Democratic Alliance.

Vill sätta stopp på matfusket – föreslår ny enhet
En ny fuskenhet hoppas inrättas på Livsmedelsverket. Fusk som önskas stoppas kan bland annat handla om utländska jordgubbar som anges vara svenska eller kebab med hästkött i.Ekot träffar flera personer i Stockholm och frågar om de har blivit utsatta för matfusk.”Jag tycker att det är jättebra, you can always improve”, säger svenskättade Jaqueline Coleman om en potentiell fuskenhet.

Spänningen mellan Israel och Hizbollah ökar – oro för eskalering
Den libanesiska islamiströrelsen Hizbollah utförde på torsdagen den mest omfattande attacken mot Israel sedan i oktober förra året.Attacken kom som en hämnd på Israels flygräd mot södra Libanon, som dödade en högt uppsatt befälhavare inom Hizbollah.Den senaste tidens utveckling ökar omvärldens oro för att kriget i Gaza ska sprida sig i regionen.

Skarp kritik mot Gröna Lund efter dödsolyckan
Statens Haverikommission riktar hård kritik mot nöjesparken Gröna Lund i sin slutrapport om olyckan förra sommaren då en person dog och flera skadades.Rapporten visar att det var bärarmarna som håller fast hjulen på åkattraktionen Jetline som orsakade olyckan.Enligt Gröna Lunds vd, Jan Eriksson, stängs åkattraktionen nu för gott.

Uppladdningen i Tyskland: ”Stor oktoberfest mitt i juni”
På fredagen startar fotbolls-EM i Tyskland när värdlandet möter Skottland.Sveriges Radios Tysklandskorrespondent Daniel Alling beskriver uppladdningen på Marienplatz i München som ”en enda stor oktoberfest mitt i juni”.Säkerhetsåtgärderna kring evenemanget märks också av.