Nyheter från Ekots RSS-kanal
Cassandra, Eira, Flora, Mio, Vilgot och Zacharias. Alla ni kan börja fira namnsdag framöver. För dessa sex nya namn läggs in i almanackan. Det har Namnlängdskommittén beslutat. De nya namnen kommer dock inte att synas i tryckta kalendrar förrän om två år.
Det kommer nya besked om EUs regler om minimilöner. En generaladvokat vid EU-domstolen säger i ett uttalande att EU:s direktiv om minimilöner bör återkallas i sin helhet.Danmark driver fallet i EU-domstolen med stöd från Sverige där de båda länderna menar att EU gått utanför sin befogenhet genom att sätta standard för löner, som i Sverige och Danmark avgörs genom förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter. Generaladvokaten ger alltså Sverige och Danmark rätt. Generaladvokatens utlåtande är inte avgörande men brukar väga tungt när EU-domstolen fattar beslut.
Den svenska kronan har tappat mark mot dollarn och det kan påverka hur mycket Riksbanken kan sänka räntan framöver, enligt Torbjörn Isacsson som är chefsanalytiker på Nordea.”Det hindrar inte Riksbanken från att sänka i januari, men däremot kan det göra Riksbanken mindre benägen att sänka räntan längre fram”, säger han till Ekot.En starkare dollar gör exempelvis att varor som importeras kan bli dyrare och det kan därmed bidra till snabbare prisökningar.
Under tisdagen inleddes rättegången mot Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol, för att han införde militärt undantagstillstånd i början av december.Om han fälls blir det nyval och då är ett maktskifte troligt.Och det kan få konsekvenser för Europa – i frågan om Ukrainakriget, säger två experter till Ekot.
Ledare för Nato-länder i Östersjöregionen fördömer sabotage mot kritisk undervattensinfrastruktur i ett gemensamt uttalande från Natomötet. Samtidigt aviseras det nya initiativet ”Baltic Sentry”.På agendan i Helsingfors står den ryska skuggflottan som tros ligga bakom sabotage av en rad sjökablar.
I en ljudinspelning som Ekot har fått ta del av, berättar den dödsdömde svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali att hans hälsa har försämrats.Enligt Said Mahmoudi, professor emeritus i internationell rätt vid Stockholms universitet kan Djalali behandlas sämre än andra fångar.”Djalali är anklagad för att ha spionerat åt Israel, vilket är det värsta brottet i Iran och det är möjligt att han behandlas värre än andra”, säger han.
Inom två till tre år kan det krävas läkarintyg för den som åberopar exempelvis medicinska orsaker till att inte göra värnplikt, enligt Pliktverkets generaldirektör Christina Malm.Det här är något som försvarsberedningen föreslog i våras.I dagsläget är det ungefär två tredjedelar av alla som svarar på mönstringsunderlaget, som uppger att bland annat sjukdomar och skador diskvalificerar dem från att göra värnplikten.
Donald Trump hade fällts i domstol för sina försök att klamra sig fast vid presidentmakten efter valförlusten 2020 om han inte hade blivit vald på nytt. Det bedömer den särskilde åklagaren Jack Smith, vars slutsatser presenteras i en rapport som lämnats över till kongressen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.Trumps seger i höstens val gjorde det omöjligt att gå vidare med ett åtal mot honom, slår Smith fast i rapporten. Beslutet att lägga ned utredningen av försöken beskrivs som framtvingat av omständigheterna.
Förhandlingar om en vapenvila i Gazakriget och frigivning av gisslan uppges ha nått ett slutskede.Under tisdagen ska medlare träffas i Qatars huvudstad Doha för att försöka slutföra detaljer i en plan för en vapenvila i Gaza, Ett avtal för en vapenvila skulle kunna presenteras under tisdagen, det rapporterar israeliska The Jerusalem Post med hänvisning till källor.
Vistelsetiden i Sverige för svenskt medborgarskap föreslås höjas från fem till åtta år, säger utredaren Kirsi Laakso Utvik.Reglerna för att få svenskt medborgarskap ska skärpas. Bland annat föreslår en ny utredning krav på ett hederligt levnadssätt och en längre vistelsetid innan medborgarskap kan bli aktuellt.
Det var färre som dog i trafiken förra året, 210 personer jämfört med 229 året innan. Det visar siffror från Transportstyrelsen. Minskningen gäller de skyddade trafikanterna, det vill säga de som kör eller åker privatbil, lastbil eller buss. Däremot dog fler oskyddade trafikanter, det vill säga cyklister, fotgängare och motorcyklister. Att allt färre dör i trafiken förklaras av fler mitträcken, fler fartkameror och fler nya och säkrare fordon.
Desinformation och brist på oberoende information om kriget i Sudan gör att lite kommer ut om de brutala metoder som de stridande parterna använder mot civila. Nu ska svenska biståndspengar stärka sudanesiska journalister. Sida ska betala drygt 28 miljoner kronor fram till slutet av 2026.”Det här kommer inte gillas av de stridande parterna. Journalister som rapporterat om kriget har åtalats, hotats och gripits,” säger Ruth Kronenburg, vd på Free Press Unlimited.
För tredje året i rad ökade antalet kontakter till organisationen Bris, Barnens Rätt i samhället, under julen. Totalt ökade samtalen till Bris med 23 procent jämfört med förra jullovet.Det som sticker ut i kontakterna med Bris under loven är familjekonflikter och våld och utsatthet i hemmet.
De tekniska problem med appen Sveriges Radio Play på tisdagsmorgonen har nu blivit lösta.Men för att du ska få senaste nyheterna behöver appen startas om och sen behöver du uppdatera vyn i appen. Vi ber om ursäkt för detta och tackar för att du lyssnar.
Sveriges Radio upplever just nu problem med publiceringssystemet. Vi arbetar på att lösa detta så fort som möjligt.
Företrädare för Kinas regering överväger ett potentiellt förslag som innebär att Elon Musk köper Tiktoks amerikanska verksamhet, om företaget inte lyckas stoppa förslaget om ett förbud mot appen. Det rapporterar Bloomberg News med hänvisning till personer med insyn i ärendet.Enligt källorna föredrar Peking att Tiktok ska förbli ägt av moderbolaget ByteDance, och företaget har överklagat det potentiella förbudet till USA:s högsta domstol. Domarna signalerade dock den 10 januari att de kan godkänna lagförslaget om ett förbud mot appen Tiktok i USA.
I veckan börjar avtalsrörelsen som i år är ovanligt stor och där över 3,4 miljoner anställda ska få nya löner. Det var färre som dog i trafiken förra året, 210 personer jämfört med 229 året innan, enligt Transportstyrelsen.I Los Angeles varnar nu USA:s vädertjänst för en som det kallas "särskilt farlig situation" för delar av den svårt brandhärjade staden. Hittills har 25 personer dött i bränderna.
Nu presenteras en satsning på att i Nora i Örebro län starta tillverkning av sprängämnet TNT, som är en av bristvarorna inom försvarsbranschen.”Vi siktar på att nå en drift under 2027-2028, och det kommer att vara ett 50-tal arbetstillfällen direkt på Sweden Ballistics, och ungefär lika många hos underleverantörer”, säger Joakim Sjöblom, en av huvudmännen bakom det nya företaget.TNT, eller trotyl, är ett av ämnena som behövs för att få grovkalibrig ammunition, som artillerigranater, att explodera vid sitt mål. Tillverkarna i Europa är få, samtidigt som behovet från försvarsbranschen är stort.
Den svenskiranske forskaren Ahmadreza Djalali fyller i dag 53 år i Evinfängelset i Iran, där han suttit i snart nio år, dömd till döden för spionage.I en ljudinspelning som Ekot fått ta del av kritiserar han Sveriges regering för att inte prioritera hans ärende.Utrikesministern svarar att arbetet för Djalali fortgår med oförminskad styrka.
Den här veckan börjar förhandlingarna i den ovanligt stora avtalsrörelsen där över 3,4 miljoner anställda ska få nya löner.Den nivå för löneökningarna som fackförbund- och arbetsgivare till slut enas om kan komma att påverka ekonomin för lång tid framöver.Enligt Medlingsinstitutets generaldirektör, Irene Wennemo, kan mycket hända när så många parter och avtal är inblandade. ”Det finns alltid risk för konflikter”, säger hon.