Nyheter från Ekots RSS-kanal

Facket: Tar för givet att kommunerna tar till vara på Humanas personal
De medarbetare som arbetar med personlig assistans för vårdbolaget Humana och nu väntas bli uppsagda efter att Ivo dragit in tillståndet kommer troligen kunna fortsätta arbeta inom kommunerna. Det hoppas i alla fall Kommunals förbundsordförande, Malin Ragnegård, som företräder många av medarbetarna. ”Jag förutsätter att kommunerna kommer att ta vara på den personal som finns i den verksamheten som de tar över”, säger hon.

Furtenbach: En väldigt pressad regering – är rörigare än någonsin
Kristerssons budskap under kvällens möte om säkerhetsläget hade två delar – det menar Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach.Dels har man informerat om desinformationen som pågår mot Sverige och dels handlade mötet om relationen med de andra partierna.”Kristersson vill ha tillbaka sammanhållningen som tidigare har varit när det gäller Sveriges Natoansökan”, säger Furtenbach.

Andersson: Djupt olämpligt att luta sig mot SD
Statsminister Ulf Kristersson (M) bjöd under tisdagen in partiledarna för samtliga partier för att informera om säkerhetsläget med anledning av de hot som riktats mot Sverige – detta efter att det bland annat förekommit koranbränning i Stockholm.Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson menar å sin sida att Moderaternas samarbete med SD inte är bra för Sverige. ”Det är uppenbart att Sverigedemokraterna har agerat i sina egna partipolitiska intressen snarare än i Sverige och svenska folkets intressen”, säger hon.

Kristersson om Sveriges säkerhetsläge: ”Små saker kan dra igång branden igen”
I kväll höll statsminister Ulf Kristersson ett möte om Sveriges säkerhetspolitiska läge tillsammans med samtliga partiledare. Han beskrev säkerhetsläget i Sverige som att ”Det just nu inte eskalerar – men att små saker kan dra igång branden igen”Efter koranbränningarna har också regeringen haft nära dialog med muslimska organisationer och länder, berättade Kristersson.

Statsvetaren om politiska petningen av Östlin i Botkyrka: ”Det är ovanligt”
Den socialdemokratiska kommunstyrelseordföranden i Botkyrka, Ebba Östlin, blev under helgen petat av sitt eget parti.Erik Wångmar, är statsvetare och forskar om kommunpolitik och han tycker att det är märkligt att Östlin röstades bort när hon så sent som i oktober hade partiets förtroende.Ena sidan menar att Östlin kuppades bort, bland annat av medlemmar som enligt källor till Aftonbladet har kopplingar till kriminalitet – den andra sidan menar att hon helt enkelt tappat förtroendet från sina medlemmar.

Minskad orderingång för NCC: ”Vidtagit åtgärder i alla affärsområden”
Byggföretaget NCC redovisade en vinst på 520 miljoner kronor för sista kvartalet 2022. En minskning med ungefär 10 procent jämfört med motsvarande period 2021. Något som minskade ännu mer under samma jämförelseperiod var orderingången - med nästan en fjärdedel.NCC:s VD och koncernchef Tomas Carlsson menar att en kraftig nedgång i svenskt bostadsbyggande har varit en avgörande faktor.”Det bör man förvänta sig med tanke på att du har ökande byggkostnader, du har ökande räntor som gör att det blir dyrare att finansiera projekten”, säger han till Ekot.

Antony Blinken beklagar palestinska offer
USA:s utrikesminister Antony Blinken beklagar att ”oskyldiga palestinska civila” har dödats i det uppskruvade våldet mellan israeler och palestinier det senaste året. Det sa han efter ett möte med den palestinske ledaren Mahmud Abbas i Ramallah på Västbanken.Sedan årsskiftet har konflikten krävt 35 palestiniers liv. I Israel dödades sju civila i fredagens attack mot en synagoga i östra Jerusalem.Blinken varnade också israeliska och palestinska ledare för att vidta åtgärder som försvårar en tvåstatslösning.

Brittiska poliskåren ber om ursäkt för Hillsborough-katastrofen
34 år efter katastrofen på Hillsborough-stadion, som kostade 97 människoliv, har nu den brittiska poliskårens chefer bett om ursäkt till fotbollsfansen och deras familjer.Flera rapporter har slagit fast att dödsolyckan orsakades av att polisen släppte in för många åskådare på läktaren, och polischeferna utlovar nu reformer för att bättre hantera större katastrofer.Hillsboroughkatastrofen har levt kvar som ett öppet sår för de anhöriga och än i dag brinner en konstant låga utanför Liverpools hemma-arena Anfield för att hedra offren.

Billström: Konflikten om Natoansökan har skadat relationen till Turkiet
Den senaste tidens konflikt mellan Turkiet och Sverige kring Sveriges Natoansökan har skadat Sveriges relationer med Turkiet. Det säger utrikesminister Tobias Billström (M) till Ekot.Trots kyligare relationer med Turkiet handlar vägen framåt i Natoprocessen, enligt Billström, bara om att Sverige ska uppfylla sin del av det så kallade memorandumet och det har Sverige enligt utrikesministern redan gjort.Tobias Billström menar inte att den senaste tidens försämrade relation med Turkiet kommer försvåra Sveriges eventuellt kommande medlemskap i Nato.

Ungern: Sverige borde agera annorlunda för att få Turkiets Natostöd
Sveriges regering borde agera annorlunda om den vill få turkiskt stöd för sitt försök att gå med i Nato, det säger Ungerns utrikesminister enligt nyhetsbyrån AP.Uttalandet skedde på en presskonferens efter att den ungerske utrikesministern Peter Szijjarto haft samtal med sin turkiske motsvarighet Mevlüt Cavusoglu. Szijjarto tillade att koranbränningen utanför den turkiska ambassaden i Stockholm var "oacceptabel".

Furtenbach: ”Regeringen tycker att S har brutit den utrikespolitiska freden”
Statsminister Ulf Kristersson och regeringen har bjudit in oppositionen till ett säkerhetspolitiskt samtal under tisdagskvällen, för att informera om Natoprocessen och reaktionerna på koranbränningarna. Men under ytan bubblar irritation. Socialdemokraterna hävdar att samarbetet med Sverigedemokraterna är ett säkerhetspolitiskt hot – och regeringen tycker att S slår split i sammanhållningen mellan partierna. ”Regeringen tycker att S har brutit den utrikespolitiska freden”, säger Ekots politikkommentator Fredrik Furtenbach.

Humana stoppas från att bedriva hemtjänst: ”Kommer överklaga”
Omsorgsbolaget Humanas tillstånd att bedriva hemtjänst, personlig assistans, ledsagarservice, återkallats med omedelbar verkan av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.Anledningen är att bolaget inte uppfyller kravet på lämplighet för att driva verksamheterna, enligt Ivo.Enligt beslutet måste bolaget ha avvecklat sin verksamhet senast den 10 februari. Humana Assistans skriver i ett pressmeddelande att de kommer att överklaga beslutet till förvaltningsrätten.

Regeringen backar från mer karens – ska titta på att ta bort för vissa
Regeringen kommer inte att utreda att införa ytterligare karensavdrag, vilket man sagt tidigare. Det är det avdrag på lönen som du får den första dagen du är hemma sjuk. I förra veckan meddelade regeringen att man skulle utreda att införa ytterligare karensavdrag under sjukperioden, alltså att den som var hemma ska få mindre pengar. Det beslutet fick mycket kritik bland annat från Sverigedemokraterna och nu väljer regeringen alltså att backa från det. Istället kommer man titta på möjligheterna att ta bort avdraget helt för vissa anställda inom till exepmel vård, skola och omsorg som inte kan jobba hemifrån. ”I det här läget har jag varit lyhörd mot kritiken”, säger socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

Här är vanligaste namnen på nyfödda 2022
Astrid och William toppar listan av vanligaste namnen som nyfödda fick 2022.Namn som Maja, Alma och Vera på flicksidan samt Liam, Noah och Hugo för pojkar låg både i år och förra året i topp fem av vanligaste namn på nyfödda. De namn som ökar mest är Ronja och Ture.”Jag och min partner bor väldigt skognära, jag jobbar med skog och vi gillar skog”, säger Marian som döpt sin son till Forest.

Stora protester mot höjd pensionsålder – över 200 demonstrationer idag
Under tisdagen är det återigen storstrejk i Frankrike mot den omstridda pensionsreformen och det har uppmanats till demonstrationer på över 200 platser i Frankrike.Demonstranterna kräver att förslaget om att höja pensionsåldern till 64 år dras tillbaka.”Det kommer att vara stora störningar i trafiken, elleveranser, många lektioner kommer vara inställda och kommunhus håller stängt”, säger Sveriges radios korrespondent Marie Nilsson Boij i Paris.

Handels kräver högsta löneökningen på decennier: ”Få kan leva på sin lön”
Fack och arbetsgivare inom handeln växlade krav i avtalsrörelsen under tisdagen. Facket kräver att lönerna höjs med 1265 kronor i månaden för en anställd som arbetar heltid. Det är det högsta lönekravet på flera decennier, betonar Handels ordförande Linda Palmetzhofer. ”Det är få som har möjlighet att leva på sin lön”, säger hon.Men Svensk Handels vd Sofia Larsen säger att löneökningarna inte får bli för höga.

Åström: Svensk ekonomi är räntekänslig – men inga tecken på finanskris
Under tisdagen deltog nya riksbankschefen Erik Thedéen i finansutskottets öppna utfrågning om finansiell stabilitet i riksdagen. Han pratade bland annat om den höga inflationen och de efterföljande höga räntorna, i Sverige och i världen.”Svensk ekonomi är räntekänslig, men budskapet idag är att man inte ser några tecken på förestående finanskris, det finns god motståndskraft, som amorteringskrav och bolånetak”, säger Ekots ekonomikommentator Kristian Åström.

Stora förseningar för tågen i Stockholm
Stora störningar för tågen i Stockholmsområdet.Berör pendeltåg, men även fjärr- och regionaltåg.Trafikverket hade tekniska problem i nästan två timmar.

Regeringen: Förlossningsvården ska styras mer av staten
Förlossningsvården ska styras mer av staten och Socialstyrelsen får nu i uppdrag av regeringen att ta fram en plan med mål som ska gälla hela landet”Vi vill ha en förlossningsvård som täcker hela Sverige, så ser det inte ut i dag”, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).I valrörelsen sade KD att partiet ville säkra verksamheten på förlossningen i Lycksele – men den är fortfarande stängd. ”Vår önskan är att ingen kvinna behöver åka livsfarligt långt, sedan kommer vi inte att ta över driften av regionerna. Varje region måste ta beslut om vilka kliniker som ska vara kvar”, säger partiledare Ebba Busch (KD).

Oklart hur brand på oljeraffinaderi startade
Under tisdagsförmiddagen bröt en brand ut på oljeraffinaderiet i Nynäshamn.Rökutvecklingen var kraftig och tre personer har behövt söka vård.Strax efter klockan 11 var branden släckt.